05.01.2017

Verdien av spørsmål

ask-more-questions

I en jødisk landsby bodde det en gang en svært flittig og dyktig student. Alle hadde hørt om ham, og alle var enige; denne studenten ville helt sikkert bli til noe stort. Han var godt likt av alle i landsbyen, og alle sørget for at han hadde mat, klær og husly til enhver tid. Landsbyboerne var overbevist om at han ville bli kjent over hele verden, og at dette ville føre til medgang og ære for alle i landsbyen.

En dag våknet studenten og sa at han nektet å åpne en bok til før han hadde funnet svaret på hva meningen med livet var.

Alle i landsbyen engasjerte seg; de kom med forslag og svar, prøvde å overtale ham til å glemme, stilte andre og viktige spørsmål og fortvilte over situasjonen. Betydde dette at landsbyen aldri kom til å få sin kjendis? At de aldri ville sole seg i glansen av en stor mann? Var drømmen deres i ferd med å bli knust? 

Til slutt kom en av de eldste opp med en idé. I nabolandsbyen bodde det nemlig en klok rabbiner, og han hadde helt sikkert et godt svar på studentens spørsmål. De ble enige om å ta med seg studenten til nabolandsbyen, og et stort følge ga seg i vei.

Da de banket på døren til den kloke rabbineren, smilte han og inviterte hele følget inn. ”Hva bringer dere hit?” spurte han blidt. Studenten forklarte at han ikke kunne få fred eller kunne konsentrere seg om andre ting før han fant svaret på hva som var meningen med livet.

Rabbineren stirret på ham. ”Din idiot!” nærmest ropte han. ”Du har verdens beste og viktigste spørsmål, og det vil du bytte bort mot et svar?” Han trakk pusten og så studenten dypt inn i øynene. ”Vet du ikke at det er spørsmålene som forener oss, men svarene som skiller oss?”

Rabbineren har et godt poeng. Det er ofte spørsmål som forener oss, og som skaper nysgjerrighet, engasjement og tilhørighet. En offensiv person eller bedrift stiller spørsmål hele tiden, og lener seg aldri tilbake med tanken om at nå er jeg bra nok. I stedet vendes blikket fremover. Det er ved å stille spørsmål vi kan sikre kontinuerlig forbedring. Hva kan vi gjøre annerledes? Hva kan vi forbedre? Er vi på rett vei?

Likevel kan det å finne svarene sammen være både meningsfylt og samlende. Men aller først må spørsmålene stilles.

Your email address will not be published. Required fields are marked *