19.06.2017

Utsatt kaffe

Jeg går inn på en liten kafé med en venn av meg, vi stiller oss i køen og leser fra menyen på veggen. Mens køen beveger seg fremover, overhører jeg to personer si til han som tar imot bestillingene: ”Fem kopper kaffe, takk. To til oss og tre utsatt.”

De betaler, tar med seg sine to kopper kaffe og forlater stedet. Jeg spør min venn:

”Hva er en ”utsatt kaffe”?”

”Bare vent og se”, sier han og smiler.

Flere folk kommer inn i kafeen, det blir vår tur, vi får våre to kopper og setter oss ved et bord i det lille lokalet.

Den neste bestillingen jeg overhører er på syv kopper kaffe; tre til herrene som bestilte dem og fire ”utsatt”.

Mens jeg fortsatt lurer på hva en ”utsatt” kaffe kan være, ser jeg en mann i shabby og skitne klær komme inn av døren. Han ser sliten og ustelt ut. Han går forsiktig mot disken og nikker til betjeningen.

”Har dere en utsatt kaffe i dag?” spør han.

Betjeningen smiler. ”Ja, opptil flere i dag”, svarer de og gir ham en kopp kaffe. Han setter seg ved et lite bord, og lukker tilfreds øynene før ansiktet hans forsvinner bak koppen.

Det er enkelt. Folk betaler på forhånd for en kaffe til noen som ikke har råd til å kjøpe en selv. Tradisjonen med den ”utsatte” kaffen startet i Napoli, men har spredd seg over hele verden. Noen steder kan du også bestille en sandwich eller et helt måltid til noen som trenger det.

I det siste har jeg hatt noen spennende samtaler om den såkalte sommerfugleffekten. Om hvordan våre handlinger i dag kan påvirke fremtiden, både vår egen og andres. I denne historien dreier det seg om en kopp kaffe, men det kan like gjerne være en kommentar, en inkluderende gest, en kompliment, litt oppmerksomhet, en hjelpende hånd; noen minutter av din tid.

Når jeg tenker over tilfeldighetene som gjør at jeg får nye vennskap, ny lærdom og nye perspektiver, er det sjelden de store valgene fra min side som er svaret. Det er de små, tilfeldige hendelsene og handlingene til menneskene rundt meg som starter det hele. Eller å være på rett sted til rett tid.

 1. 1

  Max

  17.10.2019

  Hva heter det på italiensk?

 2. 2

  Vibeke Holtskog

  21.10.2019

  Caffè sospeso. Engelsk nettside her: https://suspendedcoffees.com

Your email address will not be published. Required fields are marked *