En gang i middelalderen, sånn rundt ca. år 1500, levde det en original i Europa som het Till Eulenspiegel. Opprinnelig var han tysk, men han dro snart rundt i Europa for å gjøre lykken. Og snakketøyet hadde han i orden! Det fortelles at han en gang kom til Roma med mål om å treffe Paven.
Han tok inn på et pensjonat i utkanten av Roma og utbasunerte for all verden at han innen tre dager både skulle treffe og snakke med Paven.
Det var en uhørt påstand i de dager; ingen “dødelige” fikk noensinne anledning til å treffe Paven, og langt mindre snakke med ham. Men Till Eulenspiegel var sikker i sin sak, og tok opp veddemål i stor skala med mange mennesker.
Med sin pensjonatvertinne veddet han i tillegg et stort beløp på at han skulle ordne det slik at også hun skulle få snakke med Paven!
Så dro han til St. Peterskirken i Vatikanet og satte seg på en av de fremste benkeradene under gudstjenesten. Da forsamlingen skulle motta velsignelsen, reiste han seg og snudde seg resolutt rundt og vendte ryggen til presten. Slik sto han resten av gudstjenesten. Etterpå ble han tatt til side og spurt om hvorfor han gjorde det. Men det ville han slett ikke si. Nei, det kunne han bare fortelle direkte til Paven. Dette var en merkelig sak, og ryktet spredde seg raskt helt opp til Paven, som ba om at mannen skulle få komme og fortelle ham om sin merkelige opptreden.
Da Till sto foran Paven og ble bedt om å fortelle, bukket han ydmykt og sa at han handlet slik i overbevisning av sin tro. Paven spurte hva slags tro Till Eulenspiegel hadde, men da svarte han at han hadde samme tro som sin vertinne – og mer ville han ikke si. Vertinnen ble budsendt og måtte komme frem foran Paven. På direkte spørsmål fra Paven svarte hun at hun selvfølgelig var en god katolikk og hennes tro var den kirkelige tro. Till Eulenspiegel ble konfrontert med dette og beskjemmet sa han at han hadde samme tro, men hadde vendt seg rundt på grunn av sine store synders skyld. Paven ble da formildet og gav ham selv tilgivelsen og velsignelsen, og lot dem begge gå.
Slik vant Till Eulenspiegel sine veddemål og en stor sum penger – samtidig som han kunne skryte av å ha møtt Paven og fått hans tilgivelse og velsignelse.
Det er utrolig hva du kan få til med kreative talegaver! Det sies at “verden tilhører de som kommuniserer godt”. Det kan vel diskuteres, men sikkert er det at kunnskap om retorikk, argumentasjon og formidling er egenskaper du kan komme langt med.
Helge Hoff
Til opplysning kan sies at Till Eulenspiegel døde av Svartedauen i 1350, Det står en gravstein/minnestein over ham i byen Mölln i Tyskalnd. Dette til tross for at hans eksistens aldri er bevist 🙂
Vibeke Holtskog
Morsomt! Det finnes mange fantastiske historier om ham – med mye god læring 🙂 God sommer!