22.12.2020

Charity stones

En gammel venninne av meg, fra tiden da jeg bodde på den andre siden av jordkloden, bor nå i Istanbul. For en stund siden la hun ut et bilde av seg selv på Facebook. På bildet står hun ved siden av en gammel, søyleformet stein, på et fundament utsmykket med fliser i turkis og brunt. Steinen er like høy som henne. Hun forteller at dette er en tyrkisk «charity stone».

Ideen er enkel: Har du noen mynter til overs? Legg dem på steinen. Trenger du noen mynter? Ta dem fra steinen. Steinen er høy nok til å beskytte folks verdighet; det er nemlig umulig å se om du legger fra deg eller tar mynter derfra.

Da butikker begynte å stenge etter utbruddet av Covid-19, og mange mennesker sto uten jobb, begynte både privatpersoner og myndighetene i Tyrkia å lete etter måter å hjelpe på. Inspirert av den gamle tradisjonen med charity stones, har de blant annet gjort følgende tiltak:

Det henges opp poser med dagligvarer og mat utenfor butikkene, der de som trenger det kan hente seg en pose eller to. De henger på knagger i boder som er snekret opp, slik at det ikke skal være tydelig hvem som tar og hvem som gir.

Det er laget en nettside der familier med lav inntekt grunnet pandemien kan laste opp sine ubetalte regninger, og borgere med god økonomi kan logge seg på for å betale dem. Allerede i august i år hadde anonyme givere brukt 24 millioner tyrkiske lira (nesten 30 millioner norske kroner) på å betale regningene til dem som trenger det.

De gamle steinene brukes ikke så mye i dag som i gamle dager. Men de fortsetter å inspirere det tyrkiske folk til å hjelpe sine naboer og medmennesker i en vanskelig tid. De som er sultne, får mat. De som står uten jobb, får hjelp. Uten å måtte kysse hånden til den som gir.

Jeg blir varm om hjertet av å lese om kjærligheten, omtanken og fellesskapsfølelsen. Historien om de glemte steinene inspirerer meg.

På den siste novemberdagen sendte jeg en dryppmail med en oppfordring: Tenk. Men i dag er oppfordringene en annen. I dag oppfordrer jeg deg til å la givergleden din komme flere til gode. Hva kan du avse? Hvordan kan du gjøre en forskjell for en annen som trenger det? For det er ikke tanken som teller. Det er det du faktisk gjør.

Jeg ønsker deg alt godt for julen og det nye året <3

Juleklem fra Vibeke

Your email address will not be published. Required fields are marked *