31.01.2017

Snillhetens brønn

Det var en gang en ung mann som var blitt så forelsket i en ung og vakker pike fra en av nabolandsbyene. Etter mange kjærlighetskvaler tok han til slutt mot til seg og nærmet seg pikens far for å be om hennes hånd – slik skikken var på den tiden. Men faren sa nei, eller kanskje… Jo, hvis han klarte å hente tre dråper fra Snillhetens brønn, så skulle han få henne. Og grunnen var, sa han, at datteren hadde et voldsomt temperament og var svært hissig. Ja, gutten tenkte at hun var vel verdt det, og dro ut på leting etter Snillhetens brønn. 

Og her er fortellingen både lang og innviklet, med farer og hjelpere, men etter mange viderverdigheter fikk han omsider tak i tre dråper fra Snillhetens brønn – og kom tilbake med dem i en liten flaske.

Faren var både imponert og overlykkelig, og sa at med disse dråpene skulle alt ordne seg og bryllup skulle bli arrangert. Og slik gikk det til at de to unge fikk hverandre. Gutten var lykkelig, ikke minst fordi piken var så vakker, så vennlig, så smilende og så snill. Dagen etter bryllupet satt de sammen og snakket, og gutten fortalte henne om jakten på dråpene fra Snillhetens brønn, og hvor flott det var å se hvor godt dråpene hadde virket på henne. Da lo piken og sa at dråpene var nok ikke til henne, men til hennes mor.

Det var en lur vending fra den vordende svigerfaren – og den endte i hvert fall med at gutten fikk en snill svigermor!

Konflikter, temperament og hissighet kan ødelegge for et godt arbeidsmiljø. Hvordan skal dette takles? Hvordan skal man få alle gode krefter – og også de litt mindre gode – til å trekke i samme retning?

Dette kan du lure på en stund, men kanskje dreier det seg om bevisstgjøring rundt begreper som respektraushettoleranse og vi-følelse?

Husk at der det finnes tillit, der er det åpenhet, glede og energi. Der tilliten mangler, finnes misunnelse, mistenksomhet og svik.

Your email address will not be published. Required fields are marked *