10.11.2015

Sibyllene og bøkene om fremtiden

Sibyll

Sibyllene var “sannsigerne” i oldtidens Italia, som orakelet i Delphi var det for Hellas. Sibyllene var noen utvalgte kvinner med spesielle synske og overnaturlige evner. En dag kom en av dem til keiserens palass, til keiser Tiberius, bærende på ni bøker. Hun erklærte at de inneholdt alt om keiserdømmets fremtid og sa at de var til salgs for 10 gullbarrer.

Keiser Tiberius syntes dette var alt for mye og avslo å kjøpe dem.
 Sibyllen dro tilbake til sitt oppholdssted, brente tre bøker, og kom tilbake til keiseren neste dag med de 6 bøkene som var igjen. 

“Du kan få kjøpe disse 6, men de koster fremdeles 10 gullbarrer.” Tiberius lo og sendte henne av gårde. Hvordan våget hun å tilby ham seks bøker for prisen av ni?
 Sibyllen dro igjen tilbake, brente opp tre nye bøker, og returnerte dagen etter til keiseren med de siste tre bøkene. 

“De koster fremdeles 10 gullbarrer”, sa hun. 

Nysgjerrigheten og det forunderlige ved hendelsen fikk keiser Tiberius til å kjøpe de siste bøkene. Han ble forbauset over innholdet, men han kunne bare lese seg til en liten del av hva keiserdømmet hadde i vente…
 


Moralen er som i det kjente, gamle ordspråket: “Du angrer mest på det du ikke gjorde”. Med andre ord, grip anledningen når den er der, det er ikke sikkert du får ”a second chance”.

De fleste av oss har en tendens til å nøle, til å stille oss kritiske, til å ville ta forholdsregler eller rett og slett til å si nei. Vårt lille budskap er å si mer JA, ta sjansen, åpne opp for hva som kan komme. Det er sannsynligvis en risiko vel verdt å ta! Og gikk det galt, så kan det hende vi lærer enda mer av det…

Your email address will not be published. Required fields are marked *