23.12.2022

Reisen til skatten

For mange år siden levde det en klok og respektert mann i en liten landsby. Han arbeidet fra morgen til kveld, og alle i landsbyen kom til ham for råd og hjelp. Sønnen hans var imidlertid både lat og initiativløs, og kastet bort tiden på å sove og drikke med vennene sine. Faren forsøkte både med pisk og gulrot, men ingenting hjalp. Sønnen nektet å forandre seg.

Årene gikk, og etter hvert som mannen ble eldre, økte bekymringene for sønnen. Han kalte ham til seg, og sa:

«Det er på tide at du finner hensikten med livet, min sønn. Du er voksen nå, og må lære å ta ansvar. Når du finner hensikten med livet, vil du også finne lykke, glede og mening.»

Så ga han sønnen en pose. Sønnen åpnet den skeptisk, og ble overrasket over å finne fire sett med klær – ett sett for hver sesong, sammen med noen mynter og et kart. Faren fortsatte:

«Kartet viser veien til en skatt. Jeg vil at du skal dra av gårde og finne stedet der den er gjemt.»

Sønnen elsket ideen om en skatt, og så for seg uendelig rikdom og et liv i luksus. Dagen etter la han ivrig av gårde for å finne skatten.

Dager ble til uker og uker ble til måneder. Han reiste over grenser, vidder, skoger og fjell. Landskapene endret seg med årstidene, og alle de fire settene med klær ble brukt.

Til slutt, etter et langt år, nådde han målet. Det var en klippe. Kartet viste at skatten var gjemt under et tre på klippen. Han fant treet og begynte å grave. Han gravde og lette, hakket utrettelig i bakken både bak, foran og rundt treet. Han brukte to hele dager, men fant ingenting. Hadde noen funnet skatten før ham? Eller hadde faren lurt ham? På den tredje dagen var han utslitt, og måtte skuffet og bitter snu nesen hjemover.

På veien tilbake opplevde han de samme skiftende landskapene og årstidene. Denne gangen hadde han ikke dårlig tid, så han stoppet opp for å nyte blomstene om våren og de dansende fuglene i monsunen. Han ble værende lenge på noen steder, bare for å se solen gå ned over horisonten eller kjenne det myke gresset mot kroppen.

Han hadde lært å jakte for å fylle magen, å beskytte seg mot ville dyr, å reparere klærne sine og finne ly for natten. Han møtte de samme menneskene som hadde hjulpet ham på veien mot skatten. Denne gangen ble han værende hos dem noen dager for å hjelpe til og på den måten betale dem tilbake.

Da han kom hjem, hadde det gått to år. Han gikk rett til farens hus og åpnet døren. Faren løp mot ham og kastet seg om halsen hans.

«Hvordan var reisen din, min sønn? Fant du skatten?»

«Reisen var fascinerende, far. Men du må tilgi meg, for jeg klarte ikke å finne skatten. Kanskje noen hadde funnet den før jeg nådde frem.»

Sønnen var overrasket over sine egne ord. Han var ikke sint på faren lenger, i stedet ba han om tilgivelse.

«Det fantes aldri noen skatt», svarte faren smilende.

Sønnen så overrasket på ham.

«Men hvorfor sendte du meg av gårde for å finne den da?»

«Fortell meg først om reisen din mot skatten. Var det en fin reise?»

«Nei, selvfølgelig ikke, far! Jeg hadde ikke tid. Jeg var bekymret for at noen andre skulle finne den før meg.»

Faren nikket.

«Men jeg likte reisen på vei hjem», fortsatte sønnen. «Jeg fikk nye venner, og jeg så de vakreste solnedganger og alle naturens mirakler. Jeg lærte så mye nytt at det fikk meg til å glemme skuffelsen over ikke å finne skatten.»

«Nettopp, gutten min.» Faren smilte mot ham. «Det er viktig å ha et mål her i livet. Men hvis du blir altfor fokusert på målet, vil du gå glipp av de virkelige skattene her i livet. Sannheten er at livet ikke har noe mål, annet enn å oppleve det og vokse med det hver eneste dag.»

Da jeg leste denne historien i går, kjente jeg meg igjen i sønnens hastverk mot skatten. Jeg vil også i mål med oppgaver og lister før jul. Jeg glemmer også å være til stede og ta meg tid. Kanskje er det sånn for deg også?

Jeg ønsker deg en fredelig og velfortjent juleferie – og håper du klarer å nyte de små øyeblikkene av lykke, undring, skjønnhet eller kjærlighet. Kanskje er det i disse små øyeblikkene på veien verdien ligger, og ikke i målet? Som John Petter Fagerhaug sier: Opplev julen, ikke bare oppnå den.

God jul <3

Klemmer fra Vibeke

Your email address will not be published. Required fields are marked *