19.09.2016

Ordenes makt

Vei dine ord

En gammel buddhistisk mester talte til sine elever.

“I dag vil jeg gjerne snakke med dere om begrepet klok tale. Ifølge Buddha er klok tale det som er sant, mildt, lærerikt og talt fra hjertet på det rette tidspunkt.”

Han snakket lenge om hvilken skade uhøflige, ondskapsfulle eller uforsiktige ord kunne medføre. Plutselig reiste en ung disippel seg og sa: ”Ærede mester, jeg forstår ikke hvordan dette kan være sant. En knyttneve eller en stein kan skade. Tyveri kan frata. Men ord er bare lyder, de har ingen substans. Jeg må si meg uenig med deg når du sier at de er så kraftige.”

Mesteren svarte: “Hvis du ikke var en slik uvitende idiot, ville du ha forstått. Så sitt ned, hold kjeft og slutt å avbryte!”

Den forskremte unge mannen sank stille ned. Omtrent ti minutter senere reiste han seg igjen; ansiktet var rødt og øynene lynte. Han hadde knyttede never og hele kroppen hans ristet.

Mesteren snudde seg mot ham og sa, “Du virker opprørt. Hva har skjedd med deg?”

“Jeg fortjener ikke dine fornærmelser!” nærmest skrek den unge mannen. ”Hvordan kan du kalle meg en uvitende idiot og ydmyke meg foran alle disse menneskene? Du kan umulig være den store læreren du utgir deg for å være. Du er en svindel!”

Den gamle mannen svarte: “Ah, jeg forstår. Det var mine ord som hadde en slik effekt på deg. Kanskje du og jeg kan være enige om at ord kan være mektige og skadelige likevel?”

Jeg har et spesielt forhold til ord; jeg elsker dem! Jeg elsker å lese – å fordype meg i ord og setninger som skaper bilder og påvirker følelsene mine og tankene mine. Jeg liker å utforske og lære andre språk, og forbauses over hvor lik eller ulik betydning ord kan ha i ulike miljøer og i ulike land. Jeg elsker å skrive og tale, og lite kan gi meg like stor tilfredsstillelse som når jeg får tilbakemelding om (eller merker) at mine ord påvirker, synker inn og fremkaller følelser hos de som lytter til meg eller leser det jeg har skrevet.

Ord føder ideer, skaper følelser, og kan gå rett til hjertet på oss; de er mektige. Riktig ord til riktig tid kan gjøre et hav av forskjell for et menneske som trenger det. Mens feil ord til feil tid kan ødelegge en hel relasjon.

Å veie sine ord betyr å være bevisst hva man sier, hvorfor man sier det, hvordan man sier det, til hvem og når. Dette er en kunst det er viktig, men vanskelig å beherske, og som vi aldri blir utlært i. Jeg er så heldig at jeg får lov til å hjelpe mennesker med å bli bedre til å kommunisere og til å formidle sine budskap. Det er ikke rart jeg ofte sier at jeg har verdens beste jobb.

Your email address will not be published. Required fields are marked *