26.02.2019

Menneskemøter

Jeg hater kulepunkter. Paradoksalt nok elsker jeg lister. Både i form av oppskrifter og fremgangsmåter, men også oppgavelister, oversiktlige hovedpunkter, «mine fem beste tips …» og så videre. Da jeg skulle oppsummere 2018 begynte jeg naturligvis å lage en liste. Fjoråret var et innholdsrikt år for meg, og det burde være enkelt å lage en skikkelig skryteliste: Bokutgivelse, intervjuer i aviser og podcaster (jeg prydet til og med førstesiden av VG!), spilt inn reklamefilm, stått på store scener, blitt hyra inn fra nord til sør. Men det er ikke disse merittene som har gjort størst inntrykk på meg. Det er menneskene.

Jeg møter nye mennesker hver uke. Kloke, engasjerte, sårbare, menneskelige mennesker.

En gjeng som har satt dype spor, og som jeg ikke klarer å glemme, er ildsjelene i Sky ilden! (https://www.skyilden.no). Da jeg sa ja til å bidra i dette prosjektet, visste jeg lite om hva jeg gikk til. Det ble et sterkt møte. Disse menneskene gir begrepet ildsjelen helt ny betydning. De har mistet så mye. En har mistet både armer og bein, flere har mistet kjærligheten til sin egen kropp, en har mistet personen hun elsket høyest, en annen har mistet et barn. De er preget av ilden, både i kropp og sjel. Men i stedet for å synke ned i sorgen over alt de har mistet, gir de alt for å hjelpe andre. De vier nå ressurser, krefter og kjærlighet på å informere og forhindre andre i å miste.

Over 15.000 mennesker oppsøker lege og blir behandlet for brannskader hvert år i Norge. Det er mer enn 40 hver eneste dag. De frivillige i Sky ilden reiser rundt på videregående skoler i Norge for å bidra til forebygging og riktig behandling av brannskader. De trosser sceneskrekk, tabuer og egne grenser for å berøre med sine historier. De skal rett og slett fortelle verden om det mest personlige og såreste de har opplevd. Eller rettere sagt: Overlevd.

Til alle dere i Sky ilden: Takk for at dere har delt historiene deres med meg. Takk for at dere har vist meg deres lidenskap. Takk for alt dere gjør.

Denne gjengen er en av grunnene til at jeg valgte temaet Lidenskap til årets Holtskogkonferanse. Mennesker som brenner for noe, gjør inntrykk. Mennesker som brenner for noe, kan endre verden. Mennesker som brenner for noe, kan inspirere andretil å gjøre en forskjell.

De av dere som leste septemberdryppmailen min, vet at jeg har mistet mange venner til selvmord. Dere vet også at overskuddet fra årets konferanse skal gå til en annen ildsjel, nemlig Helsesista. Møtet med henne før jul satte også spor. Timen møtet skulle vare, ble til mange. Og jeg gikk ut i førjulskulden med følelsen av at hjertet mitt hadde blitt litt større. At noe falt på plass inni meg. Jeg kan ikke forklare det. Jeg vet bare at menneskemøter gir meg mer verdi enn noe annet. Og i 2019 vil jeg prioritere flere.

Holtskogkonferansen 5. april blir full av menneskemøter. Hit kommer mange ildsjeler: Engasjerte, lidenskapelige og rause mennesker. Helsesista kommer, Astrid Uhrenholdt Jacobsen kommer, Aiman Shaqura kommer, Bjørg Thorhallsdottir kommer, Sigurd Granmark kommer, Steinar Sønsteby kommer, Venke Knutson kommer. Og noen til, som jeg ikke kan røpe ennå. Men enda viktigere: Jeg ønsker at du kommer. Bli med og bidra til at Helsesista kan fortsette det viktige arbeidet sitt, bli med og møt menneskene som inspirerer meg, bli med og bli inspirert til å finne din lidenskap.

Jeg håper å se deg der.

Varm januarklem fra Vibeke

Your email address will not be published. Required fields are marked *