03.06.2016

Kyllingkanonene

sea-gull-bird-sky-nature

En gruppe ingeniører jobbet i et stort luftfartsselskap. De hadde som oppgave å teste skadene på frontrutene til både passasjerfly og militære jetfly når de krasjet med fugler (særlig gjess) i luften. For å simulere møtet mellom en gås og et fly i høy hastighet, bygget ingeniørene en kanon.

Med denne kunne de skyte døde kyllinger (som de kjøpte på supermarkedet) på frontrutene. Simuleringene med kanonen og kyllingene var svært effektive, og ga dem mulighet til å designe frontruter som ikke ble skadet av sammenstøtet. Flere artikler om prosjektet ble publisert.

Et annet stort selskap i en annen del av verden ble fascinert av forsøkene. De besluttet å bruke den samme metoden for å teste frontrutene og førerhusene på noen nye høyhastighetstog. Jernbaneingeniørene kontaktet luftfartsingeniørene for å be om spesifikasjonene til kanonen og testmetodene, og gikk i gang med å bygge sin egen simulering.

Forsøkene med togene og fuglene ga sjokkerende resultater. De antatte uknuselige ga ingen motstand mot kyllingene. Hver eneste frontrute knuste i sammenstøtet med fuglen, sammen med en rekke førerhus og store deler av testlaboratoriet.

De ansvarlige jernbaneingeniørene ble svært bekymret. De var redde for at de nye høyhastighetstogene krevde en ny teknologi som var utenfor deres rekkevidde. De kontaktet luftfartsingeniørene for flere råd og veiledning, og sendte dem alle rapporter med detaljer om de mislykkede forsøkene.

En kort rapport kom tilbake fra luftfartsingeniørene dagen etter. Den inneholdt kun en setning: ”Dere må tine kyllingene før dere skyter”.

Får vi mangelfull informasjon, kan det lett skje misforståelser. Da fyller vi gjerne inn med egne antakelser eller egne erfaringer. Konsekvensene kan bli langt mer alvorlige enn i dette eksemplet (selv om disse konsekvensene var dyre nok). Misforståelser kan også oppstå dersom vi får for mye informasjon. Da skumleser vi, eller lar tankene vandre, og hovedbudskapet kan gå oss ”hus forbi”.

Å skrive tydelig og godt er en kunst. Hilde Kristoffersen er ekspert på skriftlig kommunikasjon, og har samlet 10 skrivetips til dere i denne artikkelen: www.holtskog.no/10-skrivetips/

God lesing!

  1. 1

    Juan José Jiménez Tirado

    22.06.2016

    Una historia fascinante, muchas gracias por tan brillante ilustración.

Your email address will not be published. Required fields are marked *