22.12.2016

Kildens vokter

oeschinen

I en stille skog høyt over en østerriksk landsby i Alpene bodde det en ensom mann. Den gamle mannen hadde blitt hyret mange år tidligere av en ung rådmann for å fjerne rusk og rask fra vannbassengene oppe i fjellet. Bassengene forsynte landsbyen med vann, som strømmet i klare bekker ned til landsbyen og endte opp i vakre dammer og elver som rant stille gjennom byen.

Med trofast, stille regularitet, patruljerte den gamle mannen åsene; han fjernet blader og greiner, og passet på at ingenting forurenset vannet. Landsbyen ble etter hvert et populært reisemål for turister. Grasiøse svaner svømte i de krystallklare innsjøene, flere møllehjul snurret stille, dyrkbar jord ble regelmessig vannet, og utsikten fra cafeene og restaurantene var pittoresk og idyllisk. 

Årene gikk. En kveld møttes bystyret til sitt halvårlige møte. Da de gjennomgikk budsjettet, ble en mann oppmerksom på hva de betalte til denne ukjente ”kildens vokter”.

”Hvem er den gamle mannen? Hvorfor skal vi betale ham år etter år? Ingen har noensinne sett ham. For alt vi vet, gjør han ingenting. Han er vel ikke en nødvendig utgiftspost lenger.”

Enstemmig avviklet de den gamle mannens tjenester.

I flere uker gikk alt som vanlig.

Tidlig på høsten begynte trærne å felle blader. Små grener knakk av og falt ned i bassengene i fjellet sammen med bladene. En ettermiddag noen uker senere la noen merke til et brunskjær i vannet i landsbyen. Etter et par dager var vannet blitt mye mørkere. Innen en uke la en slimete hinne seg langs bredden av elvene, og en stygg lukt begynte å bre seg. Møllehjulene snurret saktere, og noen stoppet helt opp. Svanene forsvant, og det samme gjorde turistene. Sykdom spredte seg blant innbyggerne i byen.

Bystyret kalte inn til et krisemøte. De innså raskt hvor feilen lå, og ansatte den gamle kildevokteren igjen. I løpet av noen få uker ble vannet klarere. Møllehjulene begynte igjen å snurre, svanene kom tilbake, og nytt liv ble pustet inn i den lille Alpelandsbyen.

 

En tilsynelatende liten jobb kan bety mer enn vi aner. Både på arbeidsplassen, hjemme eller i livet generelt.

Og små handlinger kan få store konsekvenser.

Your email address will not be published. Required fields are marked *