09.08.2017

HVIS og NÅR

HVIS og NÅR var venner. Hver uke møttes de og spiste lunsj sammen. Samtalene deres handlet som oftest om alt de ville oppnå. De hadde begge mange drømmer og de elsket å snakke om dem.

Akkurat denne lørdagen var HVIS i dårlig humør.

“HVIS, er det noe galt?” spurte NÅR. ”Du virker så stille.”

“Jeg vet ikke”, svarte HVIS. ”Jeg føler ikke at jeg har noen fremgang. Det er så mye jeg har lyst til å gjøre, hvis jeg bare hadde hatt tid.”

NÅR visste nøyaktig hvordan HVIS følte. “Jeg skjønner hva du mener,” svarte han. “Jeg har drømt om å melde meg på et kurs i prosjektledelse, når jeg får nok penger. Men hva med den nye jobben du skulle søke på? Du snakket så mye om den i forrige uke, søkte du til slutt?”

“Hvis datamaskinen min ikke hadde brutt sammen i forrige uke, ville jeg ha søkt”, svarte HVIS. ”Men siden PC’en min ikke fungerte, fikk jeg ikke oppdatert CV’en min.”

“Ikke bekymre deg, HVIS”, svarte NÅR, ”når du er klar vil en annen jobb dukke opp. Jeg har vært på utkikk etter en ny jobb selv, men jeg vil vente til jeg er ferdig med oppussingen hjemme, og når jeg kommer litt mer ajour vil jeg starte å lete mer aktivt.” NÅR fortsatte med å fortelle om uken sin, i håp om at det ville muntre opp HVIS.

Mannen ved nabobordet kom plutselig bort til dem.

“Unnskyld meg herrer,” sa mannen. HVIS og NÅR så på mannen og lurte på hva han ville. Mannen fortsatte: “Jeg beklager, men jeg kunne ikke unngå å overhøre samtalen deres. Jeg tror jeg vet hvordan dere kan løse deres problemer.”

HVIS smilte og tenkte: Hvis han bare visste! Hvis denne mannen virkelig hadde innsett hvilke problemer de sto overfor, ville han forstått at det ikke var så enkelt. “Hvordan tror du at du kan løse våre problemer?” spurte han skeptisk.

Ja, hva tror du? Sett utenfra kan det virke ganske så enkelt. Det er mye gjenkjennelse i denne historien. Det er lett å misbruke hvis og når. Historien viser oss også at det er lettere å gi råd til andre enn oss selv. Det er fort gjort å gå inn i en rutine der vi gjør ting på en spesiell måte, og blir blinde for det selv. Det kan være nyttig å ta på seg ørnevingene og se seg selv utenfra. Gjør jeg det riktige akkurat nå? Kunne jeg planlagt bedre? Kunne jeg prioritert annerledes? Kunne jeg gjort ting på en annen måte? Kunne jeg blitt kvitt noen tidstyver eller konsentrasjonsvampyrer?

Høsten er overveldende. Det er mye som skjer. Og ting tar tid. Ved å bytte ut hvis og når og burde ha, med vil og ønsker og gleder meg til, kan dagen din fort bli mer effektiv, og ikke minst mer lystbetont.

Your email address will not be published. Required fields are marked *