31.10.2016

Hva er viktigst av kaffen eller koppen?

coffee-cup-25271280527720dy8u

En gruppe tidligere hovedfagsstudenter møttes hos sin gamle universitetsprofessor. Samtalen gikk fra lett prat om gamle dager, til skryting av hvor de alle hadde endt opp. Det virket som om de alle hadde fått sin drømmejobb. Etter hvert utviklet samtalen til å dreie seg om stress, både på jobben og generelt. Det var ikke lett å få tiden til å strekke til, og den ene hadde mer å gjøre enn den andre.

Professoren bød gjestene sine på kaffe, og kom tilbake fra kjøkkenet med en stor kanne og et bredt utvalg av kopper: noen av det fineste porselen, noen av glass, noen av plast, noen av krystall, og noen helt vanlige kaffekrus med logo eller skrift på. Noen av koppene var falmet og med skår i, andre så innbydende og helt nye ut. Han ba dem alle forsyne seg med en kopp kaffe.

Da alle hadde hver sin kopp i hånden, sa professoren: 

Dere la kanskje merke til at alle de dyre og fine koppene ble tatt først? Koppene som står igjen på bordet nå, er de som er billigst eller styggest. Selv om det er vanlig å ønske det beste for deg selv, er dette i bunn og grunn kilden til alt stresset dere beskriver.

Jeg kan love dere at koppen ikke gjør noe med kvaliteten på kaffen. Dere hadde alle lyst på kaffe, ikke en kopp, men likevel kjempet dere for å få de fineste koppene. Dere begynte til og med å sende misfornøyde blikk på koppene til de andre.

Tenk på dette: livet er kaffen, mens koppene er jobbene deres, pengene dere tjener og posisjonen du har eller ønsker å få i samfunnet. Hvilken type kopp vi har kan ikke definere eller endre kvaliteten på livet vi lever.

Hvis vi bare konsentrerer oss om koppen, klarer vi da å nyte kaffen?

Alle har vi ønsker og mål her i livet. Noen jobber døgnet rundt og stresser av gårde for å nå sine mål. Stress kan skape negativ energi og får oss ikke nødvendigvis til å yte mer. Vi liker å sammenligne oss med andre som gjør suksess. Vi kan bli misunnelige på andres lykke og ønske oss det samme. Men hva er viktigst for deg: oppnådd rikdom og materielle goder, eller opplevelsen og gleden som arbeidet og livet gir oss underveis?

Det er viktig å sette seg mål, å strebe etter noe, men vi må ikke glemme å nyte på veien dit. Og jommen var ikke månedens historie like mye en påminnelse til meg selv…

De som er lykkeligst har ikke det beste av alt. De bare gjør det beste ut av alt.

 

 1. 1

  Inger J Lajord

  05.11.2016

  En historie til ettertanke . Hørte deg i et fantastisk bra og givende innlegg i forrige uke (ASVL konferanse på Bristol). Jeg lærte masse og kommer til å følge denne siden tett . God helg!

 2. 2

  Vibeke Holtskog

  06.11.2016

  Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, Inger! Det setter jeg stor pris på 🙂 Hilsen Vibeke

Your email address will not be published. Required fields are marked *