01.10.2021

Hemmeligheten bak suksess

I 1955 deltok Paul MacCready i en konkurranse om å designe et fly som kunne gjøre flyreiser tilgjengelig for alle. Målet var å lage et fly som kunne bli styrt av en enkelt person.

Konkurransen var beinhard. De andre teamene hadde god finansiering og flere ingeniører på laget. MacCready hadde nesten ingen penger. I stedet for et team bestående av ingeniører, hadde han seg selv og sønnen sin, som han vervet som sin testpilot.

Likevel vant MacCready konkurransen. Hvordan klarte han det?

Han innså at nøkkelen til suksess ikke var å bygge et feilfritt fly, men å mislykkes raskt og lære enda raskere.

I stedet for å bruke utallige timer på å designe den perfekte prototypen, designet han en som kunne testes, krasjes og deretter enkelt settes sammen igjen. Han gjorde 223 forsøk på veien mot målet. På den samme tiden gjorde de andre teamene et enkelt forsøk.

MacCready hadde mot nok til å være skikkelig dårlig i begynnelsen. Han visste at hans eneste konkurransefortrinn ville være å lære raskere enn alle andre.

 

Hva om hemmeligheten til suksess er fiasko?

For nøyaktig en uke siden lanserte jeg den nye boken min i et webinar. Mot slutten av sendingen stilte forlaget et siste spørsmål: Hva er det viktigste tipset i boken?

Det er overraskende enkelt å svare på. Det aller viktigste når det kommer til digital formidling (og sannsynligvis mange andre emner og temaer), er dette: Ikke vær perfekt.

Jeg ville aldri ha klart å skrive denne boken om jeg ikke hadde feilet mye og lært raskt. Jeg tenkte ikke tanken på å skrive en bok da jeg hoppet ut i det de første gangene. Jeg var sannsynligvis den minst tenkelige kandidaten da vi nådde sommeren 2020. Men i stedet for å fokusere på sluttproduktet, eller i det hele tatt tenke tanken om det, fokuserte jeg på det neste lille trinnet jeg måtte ta.

Ofte ser jeg på noen med suksess og tror at det alltid har vært slik. I virkeligheten er det stikk motsatt. Vellykkede mennesker tillater seg selv å mislykkes. Fordi de vet at det ikke finnes mestring uten feil. Kort sagt, de er modige nok til å være dritdårlige.

Det er redselen for å feile som holder oss tilbake. Når du har mot til å være dårlig, har du mot til å prøve.

God oktobermåned – om litt.

Vibeke

 

Jeg har ikke mislyktes. Jeg har bare funnet 10 000 måter som ikke fungerer.

– Thomas Edison

 1. 1

  Altanchimeg Altankhuyag

  30.11.2021

  …Lærer raskere enn alle andre ved å kunne feile mye…
  Utrolig enkel oppskrift, egentlig, hvis en tør å følge den

 2. 2

  Vibeke Holtskog

  30.11.2021

  Jepp. Som så mye annet: Så enkelt, og likevel så vanskelig 🙂

Your email address will not be published. Required fields are marked *