03.02.2020

Den hemmelige skoesken

Det var en gang et ektepar som hadde vært gift i mer enn 60 år. De hadde delt alt. De hadde snakket om alt. De hadde ikke hatt noen hemmeligheter for hverandre. Eller, bortsett fra en ting:

Kvinnen hadde en skoeske stående på øverste hylle i skapet sitt. Denne hadde hun advart mannen sin om aldri å åpne eller å spørre henne om.

I alle årene de hadde vært gift hadde han ikke ofret boksen en tanke. Men en dag ble den gamle konen alvorlig syk, og legen sa at hun ikke hadde lenge igjen.

De startet arbeidet med å rydde i sakene hennes. Den gamle mannen fant frem skoesken. Han la den på bordet foran henne og løftet øyebrynene. Hun så på ham og sa forsiktig: Ja, la gå. Det er på tide at du får vite hemmeligheten min.»

Mannen åpnet esken forsiktig. I bunnen fant han to heklete bordbrikker og en stor bunke med til sammen 200 000 kroner. Han så forskrekket på henne.

«Hva er alt dette?»

«Da vi skulle gifte oss,» sa hun, «fortalte bestemoren min meg at hemmeligheten bak et lykkelig ekteskap var å aldri krangle. Hun sa til meg at hvis jeg noen gang ble sint på deg, så skulle jeg bare holde munn og hekle en bordbrikke.»

Den gamle mannen var så rørt at han måtte kjempe mot tårene. I boksen lå det bare to små bordbrikker. Hun hadde bare vært sint på ham to ganger i alle de årene de hadde levd sammen og elsket hverandre! Han følte seg så lykkelig. «Å, min elskede,» sa han og snufset, «det forklarer bordbrikkene. Men hva med alle disse pengene? Hvor kommer de fra?»

«Å,» sa hun, «det er pengene jeg har tjent på å selge bordbrikkene.»

 

Å svelge kameler er et populært uttrykk blant mine venner. Det handler om å godta noe man er imot eller misliker, for å beholde husfreden. Eller å velge sine kamper: Man må av og til svelge noen kameler for å få det slik man vil.

I følge Språkrådet brukes uttrykket mest i politikken: Når man går med på noe man misliker, for å få innflytelse eller holde på makten. Det har vært mye kamelsluking i politikken den siste tiden. Og nettrollene kommer ut fra hulene sine og lager rødglødende kommentarfelt. De trenger forresten ikke en vaklende regjering for å begynne å gløde. En enkelt engasjert stemme holder.

Nettrollene kunne med fordel ha svelget noen kameler. Eller valgt sine kamper.

Kanskje flere skulle tatt opp hekling som hobby i 2020?

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *