20.01.2016

Bonden som kunne sove om natten

stormy weathers

For mange år siden eide en bonde et stort landområde langs Atlanterhavskysten. Han prøvde stadig å leie inn folk til å hjelpe ham på gården, men de fleste var motvillige til å jobbe på gårder som lå for nær Atlanterhavet. De fryktet uværet som raste forbi med jevne mellomrom, som forårsaket skader på både hus, dyr og mennesker. Under en spørrerunde i den nærmeste byen fikk han avslag fra arbeidskar etter arbeidskar.

Til slutt fikk han kontakt med en liten, tynn mann, godt forbi sin beste alder.

”Er du en god gårdsdreng?” spurte bonden. 

”Vel, jeg kan sove når vinden blåser,” svarte den lille mannen.

Selv om han ble forvirret over svaret, leide bonden ham inn likevel, desperat som han var. Den lille mannen jobbet fra tidlig til sent; det virket som om han alltid var opptatt med noe, og bonden var godt fornøyd med sin nye hjelper. 

En natt ulte vinden høyt fra havet. Bonden våknet, skrekkslagen, og visste at det ikke ville gå lange stunden før stormen var over dem. Han hoppet ut av sengen, tente en lykt, og løp over tunet til den lille mannens soverom. 

”Kom deg opp!” skrek bonden idet han rev opp døren. ”Stormen kommer! Vi må binde alt fast før den treffer oss!”

Den lille mannen snudde seg i sengen, gjespet, og sa: ”Nei, jeg har fortalt deg at jeg kan sove når vinden blåser.”

Rasende over svaret, fristet til å sparke ham på stedet, løp bonden ut for å gjøre jobben selv. Til sin forbauselse oppdaget han at alle høystakkene var dekket med presenninger og godt festet. Kyrne var i låven, kyllingene i burene sine, og alle skoddene godt sikret. Alt løst var bundet fast; ingenting ville kunne forsvinne. 

Bonden forsto hva hans nye hjelper hadde ment, og gikk tilbake til sengen sin. Heretter kunne han også sove når vinden blåste. 

 

 1. 1

  Sidsel

  01.03.2016

  Fortalte denne historien i et møte der jeg var facilitator til stor suksess. En flott og illustrerende historie om å ha kontroll og sikker og trygg.

 2. 2

  Vibeke Holtskog

  01.03.2016

  Hei Sidsel. Så moro å høre! Takk for tilbakemelding – og for at du både leser og bruker historiene 🙂 Hilsen Vibeke

Your email address will not be published. Required fields are marked *