19.02.2016

Aper og bedriftskultur

Monkey

Plasser fem aper i et bur. I taket henger du en banan i en hyssing, og under plasserer du en stige. Om ikke lenge vil en av apene nærme seg stigen for å sikre seg bananen. Så snart den berører stigen, spruter du vann på de fire andre. Det samme gjør du når neste ape forsøker seg – du spruter vann på de andre. Snart har alle apene forsøkt seg på stigen, og alle er blitt våte. Fem våte, rasende aper. Fra nå av forsøker apene å hindre hverandre i å gå bort til stigen.

Nå kan du kutte ut det kalde vannet. Fjern en av apene fra buret og erstatt den med en ny. Nykommeren vil selvsagt forsøke seg på stigen for å få tak i bananen. Tenk deg hvor forfjamset og redd ferskingen blir når de fire andre angriper ham! Etter et nytt forsøk og et nytt angrep, har han forstått at han vil få juling hvis han berører stigen.

Så erstatter du enda en av apene. Nykommeren forsøker seg på stigen og blir angrepet. Den forrige nykommeren deltar i mobbingen med glede. Du fortsetter, og bytter ut den tredje, den fjerde og den femte apen. Så snart den nyeste apen berører stigen, blir han angrepet. De fleste apene aner nå ikke hvorfor stigen er forbudt område eller hvorfor de er med på å banke opp den nyankomne. 

Til slutt er alle apene skiftet ut og ingen av dem har blitt skremt med iskaldt vann. Likevel tør ingen av dem å nærme seg stigen. Hvorfor ikke? Fordi det er sånn det ”alltid har vært”.


Og slik er det bedriftskultur etableres…

Jeg reiser mye rundt til ulike arbeidsplasser for å bidra med kompetanse, inspirasjon og tankevekkere (også kalt kurs og foredrag), og det er alltid spennende å komme til nye steder. Kulturen merkes nemlig ganske fort. Både måten medarbeiderne prater med hverandre på, hvordan de prater med (og om) lederne, hvordan ting bør gjøres, og hvordan man må oppføre seg for å passe inn ”ligger i veggene”. Det er som usynlige regler som alle kjenner uten å tenke over det. Nyansatte venner seg ganske raskt til hvordan de både skal kommunisere og oppføre seg (akkurat som apene i eksperimentet).

Hvordan er det hos deg? Har dere vaner, rutiner og væremåter som forventes av dere? Og står de i stil med slik dere ønsker å ha det? Kanskje skal 2016 bli året for å skape en bedriftskultur dere virkelig kan være stolte av?

Your email address will not be published. Required fields are marked *