Mattelæreren spurte syv år gamle Ole: ”Hvis jeg gir deg et eple, og et eple til, og enda et eple, hvor mange epler har du da?”
”Fire!” utbrøt Ole selvsikkert.
Læreren var tydelig skuffet. Hun konkluderte med at Ole ikke hadde lyttet ordentlig, og spurte igjen: ”Ole, hør etter nå. Hvis jeg gir deg et eple, og du får et eple til, og så enda et eple, hvor mange epler har du da?”
Ole så skuffelsen i lærerens ansikt, og tok seg god tid. Han telte på fingrene. ”Fire…” svarte han lavt.
Skuffelsen forlot ikke lærerens ansikt. Så husket hun at Ole var glad i jordbær, og tenkte at det kanskje var eplene som forvirret ham. Kanskje han ikke likte epler? Med overdreven entusiasme spurte hun: ”Hvis jeg gir deg et jordbær, og et jordbær til, og så enda et jordbær. Hvor mange jordbær har du da?”
Ole så på lærerens forventningsfulle ansikt, telte på fingrene, smilte nølende og svarte: ”Tre?”
Læreren smilte triumferende. Taktikken hennes hadde virket; hun var virkelig dyktig! Men en ting gjensto. Nok en gang spurte hun: ”Hvis jeg nå gir deg et eple, og et eple til, og så enda et eple. Hvor mange epler har du da?”
”Fire!” ropte Ole raskt.
Fortvilelsen lyste av læreren. ”Hvordan, Ole, hvordan får du det til å bli fire?” spurte hun irritert.
Forsiktig svarte han: ”Fordi jeg allerede har et eple i sekken min.”
Når noen gir deg et svar som er annerledes enn forventet, ikke vær så rask til å anta at de tar feil. Det kan være noe du ikke har forstått. For å forstå, må du lytte etter helheten.