15.05.2015

Å fange aper

story_monkey_jar

En oppfinnsom måte ble en gang brukt for å fange aper i jungelen i Afrika. Målet var å fange apene i live og uten å skade dem, slik at de kunne sendes til zoologiske hager rundt om i verden. Den humane fangstmåten gikk ut på å legge ut tunge krukker med lang, tynn hals og åpning, og fylle dem med søte nøtter som apene elsket. 

Krukkene ble lagt på bakken og jegerne kom tilbake neste morgen for å fange apene som hadde satt seg fast i hver sin krukke.  Hvordan var det mulig? Jo, apene ble tiltrukket av duften fra nøttene, stakk hånden sin inn for å ta dem, men fikk ikke trukket hånden sin tilbake så lenge de holdt fast i nøttene. Krukkene var for tunge til å dra av gårde med, og apene var ikke villige til å slippe taket.

Vi kan smile av de dumme apene, men la oss se litt på oss selv. Hvor ofte tviholder vi ikke på våre problemer og irritasjoner, slik at vi faktisk går rundt med ”tunge krukker” og synes synd på oss selv?

Denne historien sier noe om vår tilbøyelighet til å sette oss fast i tanker og følelser som vi med fordel kunne ha sluppet tak i. I den store sammenhengen kan det virke ganske ubetydelig. Kanskje kunne vi forsøke å sette ting mer i perspektiv, å se ting utenfra, og rett og slett slippe taket?

Your email address will not be published. Required fields are marked *