22.06.2017

1500 klinkekuler

For en stund siden leste jeg en personlig tekst skrevet av en eldre mann. Han fortalte om noe som hadde skjedd ham mange år tidligere, da han var i begynnelsen av 50-årene.

En lørdag morgen mens han satt og koste seg med sin sedvanlige kaffe og avis, reflekterte han over følgende; han elsket lørdager! Følelsen av å ha fri hele dagen – og den neste, ga ham en helt unik følelse av velvære. Han forsøkte så langt han kunne å nyte disse lørdagene i ro og fred; lese, lytte til radioen eller gå tur i sin ensomhet.

Han tok seg plutselig i å lure på hvor mange slike lørdager han egentlig hadde til rådighet, og begynte å regne på det.

Han fant ut at en gjennomsnittsmann lever i ca. 80 år, og hvis han multipliserte dette med antall lørdager i året, 52, fikk han tallet 4160. Det var altså antall lørdager en gjennomsnittlig mann hadde i løpet av hele livet. Det gikk opp for ham at han allerede hadde brukt nesten 2700 lørdager, og at han hadde ca. 1500 lørdager igjen – hvis han var heldig.

Den lørdagen dro han rundt til alle byens lekebutikker og kjøpte alle klinkekulene han klarte å få tak i. Når kvelden kom hadde han telt opp 1500 klinkekuler, som han deretter la i en stor, gjennomsiktig plastboks.

”Hver lørdag siden den dagen har jeg tatt ut en klinkekule og kastet den”, skrev mannen. ”Jeg har funnet ut at ved å se klinkekulene forsvinne sakte fra boksen, har jeg fokusert mer på de virkelig viktige tingene i livet mitt.”

Han avsluttet teksten slik:

”Og tenk: i dag kastet jeg den siste klinkekulen. Vi har ingen garantier her i livet. Jeg vet ikke om jeg vil oppleve en lørdag til, 100 lørdager til, eller om alt er over i morgen. Men fra og med i dag vil jeg se på livet som en gave – hver eneste dag.”

Teksten gjorde inntrykk på meg, og tanken på denne store boksen med klinkekuler har satt seg fast i meg. For meg er ikke lørdagen alltid den beste dagen i uken. Det varierer, og jeg kan ha en rolig dag en onsdag, mens jeg er på jobb på lørdag den samme uken. Men det jeg liker aller best, det er sommerferien. Den lengste ferien. Den eneste ferien jeg har helt fri. Den eneste ferien jeg kan koble helt ut. Ferien jeg har hviledag hver eneste dag.

På mandag våkner jeg opp i feriemodus. Med mange uker fri foran meg. I år vil jeg ha med meg en liten boks med klinkekuler i kofferten, for å passe på at jeg virkelig nyter alle dagene denne ferien. Boksen står foran meg på skrivebordet akkurat nå, og inneholder 34 klinkekuler. Jeg gleder meg til hver eneste en.

Takk for følget, kjære leser. Jeg ønsker deg gode sommerdager, uansett hvor du befinner deg. Huske å nyte hver eneste en av dem!

Your email address will not be published. Required fields are marked *